Template Buyer Persona & Journey
Met dit Buyer Persona template kom je snel verder!
Simpel gezegd is een buyer persona een voorbeeld van hoe iemand in jouw doelgroep er uit zou kunnen zien. Door een gedetailleerde beschrijving te maken van jouw gemiddelde klant kun je meer inzicht krijgen in de doelgroep waar je je op richt en is het dus ook makkelijker om hiervoor een strategie te bedenken.
Waarom een Buyer Persona opstellen?
Nu heeft elk bedrijf natuurlijk een idee van hoe de gemiddelde klant er uit ziet. Om die reden wordt er vaak gedacht: waarom moet ik dan nog een buyer persona opstellen? Aan de ene kant is het makkelijk om alle demografische kenmerken van je doelgroep op een rijtje te hebben staan, maar daar zijn natuurlijk meer manieren voor. Het belangrijkste doel van een buyer persona is inzicht krijgen in je doelgroep en je in te kunnen leven in deze doelgroep.
Om een voorbeeld te geven: De doelgroep van een bedrijf bestaat voornamelijk uit vrouwen van middelbare leeftijd. Als bedrijf is het lastig te bedenken wat voor producten je hier op kunt richten en via welke kanalen deze klant het best te bereiken is.
Wanneer je een buyer persona opstelt en je hierin inleeft schieten je er ineens veel specifiekere zaken te binnen. Waarschijnlijk is Gerda van 59 helemaal niet zo handig met computers en gebruikt zij de standaard ingestelde zoekmachine nog in plaats van Google en is het slim om daar je marketingstrategie op aan te passen. Door dit soort kleine dingen kan volgens MarketingSherpa het rendement met 124% stijgen.
Als bedrijf richt je je natuurlijk niet altijd op één kleine doelgroep, daarom is het vaak goed om meerdere buyer persona’s op te stellen. Houd bij het maken hiervan wel iets belangrijks in je achterhoofd; buyer persona’s zijn niet alle mensen aan wie je iets zou kúnnen verkopen, maar de mensen waar jij iets aan wil verkopen. Specifieer dus welke doelgroepen je wilt bedienen, stel hier buyer persona’s van op en optimaliseer je marketing per doelgroep. Hoe beter dit proces gaat, hoe hoger de conversie zal zijn.
Wat leg je vast in een Buyer Persona? Per organisatie zal het verschil maken, in hoeverre je onderdelen van de buyer persona’s uitwerkt. In het template dat Custonext aanhoudt, verwerken we de volgende voorname onderdelen:
- Achtergrond
- Type persoonlijkheid (tip, zoek je ideale klant op LinkedIn op en gebruik Crystal Knows om een persoonlijkheidsprofiel te schetsen)
- Demografie
- Drijfveren
- De organisatie
- Rol in de organisatie
- Budget
- Pijn
- Doelen
- Verantwoordelijkheden
- Beïnvloeders en belanghebbenden
- Aankoopproces en timing
- Informatiebehoefte
- Touchpoints en kanalen
- Positie van jouw bedrijf t.o.v. de buyer persona
- Elevator Pitch
Heb je een Buyer Persona compleet? Kijk dan direct naar de volgende stap: hoe ziet het aankoopproces van deze ideale klant eruit. Dit doe je in een Buyer Journey.